Domů Zahrada Tuřín je téměř zapomenut: Dáte mu znovu šanci?

Tuřín je téměř zapomenut: Dáte mu znovu šanci?

Patří mezi tradiční zeleninu, která je opět na výsluní. Pěstujte ji opět i vy! My vám poradíme, jak na to.

Tuřín

Je to dvouletá rostlina. V prvním roce vytváří bulvu s růžicí listů. V druhém roce vyrůstá 1 – 1,5 m vysoká stonek se žlutým hroznatý květenstvím. Bulvy, které jsou jedlou částí, jsou bílé, žluté nebo fialové.

Pěstování

Daří se jí ve vlhčích oblastech. V suchých polohách vytváří nekvalitní dřevnatou a houbovitý bulvu. Nevyhovuje jí však ani zamokření. Vyžaduje dobře propracovanou půdu s dostatkem živin. Je náročná na draslík a snáší i přímé hnojení chlévskou mrvou.

Na jaře do půdy aplikujeme asi 30 g superfosfátu, 40 g draselné soli a 30 g síranu amonného na čtvereční metr. Můžeme použít i kombinované hnojivo.

Pěstujeme ji z přímé setby nebo z předpěstovaných sazenic. Při přímé setí volíme vzdálenost řádků 20 až 40 cm a vyséváme do hloubky 1,5 cm. Sít můžeme od března až do konce srpna. Při letních termínech je však nutná vydatná závlaha. Pokud ji chceme pěstovat ze sazenic, semena sejeme na výsevní záhon od března až do května. Předpěstování trvá pět až sedm týdnů. Sazenice sázíme do volné půdy v sponě 40 x 50 cm.

Sběr

Bulvy sklízíme na podzim postupně, když dosáhnou velikosti pět až sedm centimetrů.

 

Podobné články

Žádné komentáře

Napsat komentář