Pažitka u nás patří mezi často používané bylinky. Dáváme si ji například na chléb s máslem, na brambory, do polévek či pomazánek. Pokud ji stále nepěstujete, měli byste začít, protože je velmi zdravá.
Na její pěstování nepotřebujete zahradu, stačí ji mít v květináči na balkoně nebo na kuchyňském okně. Listy můžete sklízet během celého roku. Mají jemnou pikantní chuť, která připomíná cibuli, ale je jemnější.
Proč ji konzumovat?
Například proto, že podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv. Účinkuje proti střevním parazitům, snižuje cholesterol i krevní tlak, čímž pomáhá snižovat riziko srdečních chorob. Je bohatým zdrojem kyseliny listové, která je důležitá při tvorbě nových buněk. Obsahuje také vitamín K, který je potřebný pro zdraví kostí, ale i mozku. Z dalších vitaminů můžeme jmenovat vitamin C, A i B, kromě toho se v ní nachází sodík, vápník, železo i fosfor. K jejím výhodám patří i to, že má velmi nízký obsah kalorií. Podle některých studií nás pažitka chrání před rakovinou plic, žaludku, tlustého střeva i prsů.
Okrasná funkce
Kromě toho, že se využívá v kuchyni, uplatní se i v květinových záhonech, které v době květu rozzáří svými kulatými fialovými soukvětími. Klidně ji můžete pěstovat i v balkónových truhlících spolu s kvetoucími balkonovky či v kombinaci s jinou zeleninou.
Pro běžnou rodinu postačí jeden až dva trsy. Pokud ji však pěstujete v zahradě, můžete si z ní vytvořit zajímavou obrubu například kolem chodníku. Jelikož je to trvalka, která dobře odolává mrazem, vydrží vám několik let. Vystačí si z běžnou zahradní zeminou, nejlépe se jí daří na slunném stanovišti. Při pěstování v květináči nezapomeňte na pravidelnou zálivku malými dávkami vody.