Domácí vegeta z kořenové zeleniny? Jak chutné pesto z její natě? Využívejte svou úrodu tentokrát naplno. Máme pro vás 4 super tipy, které potěší i vaši peněženku.
Bylinková sůl
Stonky z rozmarýnu či bazalky, ale i jiných bylinek končí také v odpadech, v tom lepším případě v kompostu. Můžete je však využít a připravit si voňavou bylinkovou sůl. Stačí, když zbytky bylinek nakrájíte na menší části, promícháte s mořskou solí a uskladníte ve sklenici na zavařování. Bylinky sůl kouzelně provoní.
Pesto z natě kořenové zeleniny
Pokud právě nezpracujete nať z petržele či ze celeru a nechcete ji ani mrazit, můžete si připravit voňavé pesto. Nať omyjte a nasekejte. Vložte ji do mixéru, přidejte česnek, sůl, pepř, olivový olej, trochu jablečného octa a rozmixujte. Můžete přidat i nať z mrkve.
Domácí vegeta
Další skvělý způsob, jak můžete využít zbytky kořenové zeleniny. Opět však musí být zelenina před čištěním dobře umytá. Postup je jednoduchý. Slupky a nať z mrkve (ochutnejte, zda není hořká), ze celeru a z petržele rozložte na plech s pečícím papírem. Troubu nahřejte na 50 ° C a vložte do ní plech. Dvířka nechte pootevřená, aby měla kam unikat vodní pára a zelenina se důkladně vysušila. Když se vám budou zdát již dostatečně suché, vložte je do mixéru a rozmixujte na jednoduchou domácí vegetu. Ke směsi můžete klidně přidat sůl.
Dýňová semínka pro zdravé mlsání
Zdravá a vynikající pochoutka, kterou získáte jako bonus při sklizni dýní. Stačí, když semínka očistíte od dužiny a propláchnětě v osolené vodě. Pak je nechte proschnout a promíchejte je s trochou oleje. Dochuťte solí a oblíbeným kořením a poklademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v troubě při teplotě 200 ° C asi 20 minut.