Domů Ostatní jídlo a vaření Hovězí filet s baklažány

Hovězí filet s baklažány

Potřebujeme:

  • 700 g lilků
  • 100 ml oleje na opékání
  • sůl
  • pepř
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červenou feferonku
  • 600 g rajčat
  • 3 stonky čerstvého oregana
  • 800 g hovězího masa (plec)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • trochu cukru
  • 1/2 svazku petrželky

Postup:

  1. 1.Lilky omyjeme, osušíme a podélně překrojíme. Pokrájíme na 2 cm silné plátky. V pánvi rozehřejeme olej a postupně na něm z obou stran opékáme lilku vejcoplodém plátky – vždy asi po 3 až 4 minuty. Opečené plátky necháme okapat na kuchyňském papíře a pak je osolíme a opepříme.
  2. 2.Cibuli očistíme a nahrubo pokrájíme. Česnek najemno nasekáme. Feferonku po délce překrojíme a opatrně odstraníme zrníčka. Rajčata na povrchu nařízneme do kříže, na chvíli ponoříme do vařící vody, potom zchladíme a oloupeme. Dužinu nakrájíme na menší kostky. Lístečky oregana otrháme ze stopek a nahrubo posekáme.
  3. 3.Maso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a ze všech stran osolíme a opepříme. Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej a maso ze všech stran prudce opečeme. Vyjmeme a odložíme na teplé místo.
  4. 4.Do pánve, ve které jsme opékali maso, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a na vypečeném tuku podusíme. Přimícháme nasekané oregano a rajčatový protlak a krátce podusíme. Vlijeme víno a na silném plameni prudce povaříme, aby se zredukoval objem tekutiny. Přidáme hovězí vývar a překrojené feferonku a opět povaříme, aby se omáčka zredukovala asi na polovinu svého objemu. Pak přidáme opečené lilku vejcoplodém plátky a na středním plameni přikryté asi 5 minut podusíme. Přidáme nakrájená rajčata, ještě jednou provaříme a výrazně ochutíme solí, pepřem a troškou cukru.
  5. 5.Troubu vyhřejeme na 200/180 ° C. Podušenou baklažánová-rajčatovou směs přendáme do pekáče, na zeleninovou vrstvu položíme maso a vložíme do vyhřáté trouby. Na druhé příčce zdola pečeme asi 80 až 100 minut.
  6. 6.Petrželku nasekáme a krátce před podáváním ní maso a zeleninovou směs posypeme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s vejcoplodý-rajčatovou směsí.

Podobné články

Žádné komentáře

Napsat komentář