Jaro nám nabízí řadu možností. Jednou z nich je i příprava chutného domácího sirupu, který připravíte ze žlutých hlávek pampelišky.
Pampeliškový sirup
Potřebujete: asi 6 hrstí čerstvě natrhaných květů, 1 l vody, cukr (ideálně třtinový), 1 citron
Tip: Pampeliška je nejlépe sklízet v době od 12 do 15 hodiny, když má květy nejvíce rozvinuté.
Květiny dejte do hrnce s 1 l vody a chvíli vařte. Potom dejte pryč ze sporáku a květiny nechte ve vodě alespoň 24 hodin. Pak je třeba směs přecedit a výluh z květů pampelišky odvážit, protože budete potřebovat stejné množství cukru. Výluh spolu s cukrem dejte do hrnce a přidejte na kolečka nakrájený citron (ideálně v bio kvalitě). Vařte, dokud nevznikne hustá sirupová směs. Sirup pak nalijte do skleněných lahví.