Domů Byt Jak používat mačkadlo na brambory

Jak používat mačkadlo na brambory

Mačkadla nebo lisy na těsto nejsou nezbytnou součástí kuchyňského vybavení, ale přesto jsou užitečná. Přísady se drobnými otvory protlačují, aby byly jemnější a snadněji se zpracovávaly.

Používání

Bramborová kaše je klasickou přílohou k mnoha pokrmům, jako jsou dušená jídla, koláče a pečeně. Zdá se, že jde o jednoduchý pokrm, ale všichni jsme se už někdy setkali se zklamáním z hromady hrudkovité kaše bez chuti a vůně. S mačkadlem na brambory se už nikdy nemusíte obávat hrudek – tato šikovná kuchyňská pomůcka Vám pokaždé zajistí nadýchanou kaši.

Mačkadla se skvěle hodí také k přípravě bramborových roštů nebo noků, protože dobře vytlačují vlhkost z vařených potravin a umožňují – v případě roštů a noků – snadné tvarování brambor. Z tohoto důvodu se hodí také k vymačkávání tekutiny ze špenátu a jiných zelených plodů, které pohlcují vlhkost.

Lisy lze použít také k přípravě pyré z jiné vařené zeleniny a ovoce, například jablečného pyré, a lze je použít k lisování pečených rajčat, aby se oddělila slupka od dužiny. Pomocí mačkadla lze připravit také německý pokrm Spaetzle.

Vybavení

Mačkadlo se běžně vyrábí z nerezové oceli, která se snadno čistí a je také robustní. K dostání jsou i větší lisy, které zpracují větší množství najednou. Protiskluzové rukojeti mohou pomoci udržet pevný úchop při práci s mačkadlem.

Metoda

Tato metoda je určena pro lisování brambor, ostatní suroviny lze lisovat podobným způsobem.

  1. Uvařte brambory ve slupce (brambory tak nebudou absorbovat tolik vody a vznikne nadýchanější kaše).
  2. Po uvaření je nakrájejte na stejnoměrné kousky a přidejte do mačkadla řeznou stranou dolů
  3. Zatlačte na rukojeť, čímž se brambory protlačí a zůstane na nich slupka.

Žádné komentáře

Napsat komentář