Mačkadla nebo lisy na těsto nejsou nezbytnou součástí kuchyňského vybavení, ale přesto jsou užitečná. Přísady se drobnými otvory protlačují, aby byly jemnější a snadněji se zpracovávaly.
Používání
Bramborová kaše je klasickou přílohou k mnoha pokrmům, jako jsou dušená jídla, koláče a pečeně. Zdá se, že jde o jednoduchý pokrm, ale všichni jsme se už někdy setkali se zklamáním z hromady hrudkovité kaše bez chuti a vůně. S mačkadlem na brambory se už nikdy nemusíte obávat hrudek – tato šikovná kuchyňská pomůcka Vám pokaždé zajistí nadýchanou kaši.
Mačkadla se skvěle hodí také k přípravě bramborových roštů nebo noků, protože dobře vytlačují vlhkost z vařených potravin a umožňují – v případě roštů a noků – snadné tvarování brambor. Z tohoto důvodu se hodí také k vymačkávání tekutiny ze špenátu a jiných zelených plodů, které pohlcují vlhkost.
Lisy lze použít také k přípravě pyré z jiné vařené zeleniny a ovoce, například jablečného pyré, a lze je použít k lisování pečených rajčat, aby se oddělila slupka od dužiny. Pomocí mačkadla lze připravit také německý pokrm Spaetzle.
Vybavení
Mačkadlo se běžně vyrábí z nerezové oceli, která se snadno čistí a je také robustní. K dostání jsou i větší lisy, které zpracují větší množství najednou. Protiskluzové rukojeti mohou pomoci udržet pevný úchop při práci s mačkadlem.
Metoda
Tato metoda je určena pro lisování brambor, ostatní suroviny lze lisovat podobným způsobem.
- Uvařte brambory ve slupce (brambory tak nebudou absorbovat tolik vody a vznikne nadýchanější kaše).
- Po uvaření je nakrájejte na stejnoměrné kousky a přidejte do mačkadla řeznou stranou dolů
- Zatlačte na rukojeť, čímž se brambory protlačí a zůstane na nich slupka.